Politika upotrebe kolačića

Politika upotrebe kolačića pomoći će Vam da bolje razumete šta su kolačići i kako ih koristimo, koje vrste kolačića koristimo, tj. koje informacije prikupljamo pomoću kolačića i kako se te informacije koriste, kao i kako možete kontrolisati podešavanja kolačića.

 

Šta su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke koje se koriste za čuvanje delova informacija. Oni se čuvaju na Vašem uređaju kada se vebsajt učita u Vašem pretraživaču. Ovi kolačići nam pomažu da učinimo da vebsajt pravilno funkcioniše, učinimo ga bezbednijim, obezbedimo Vam bolje korisničko iskustvo i otkrijemo šta funkcioniše i šta treba poboljšati.

 

Kako mi koristimo kolačiće?

Kao i većina onlajn usluga, naš vebsajt koristi kolačiće prvog i trećih lica u više namena. Kolačići prvog lica su uglavnom neophodni da bi vebsajt funkcionisao na pravi način i ne prikupljaju Vaše lične podatke.

Kolačići trećih lica, odnosno naših partnera, koji se koriste na našem vebsajtu uglavnom služe za razumevanje načina na koji vebsajt funkcioniše, kako korisnici ostvaruju interakciju sa našim vebsajtom, kao i za održavanje naših usluga bezbednim, pružanje reklama koje su relevantne za Vas… Sve u svemu, suština njihove upotrebe jeste poboljšanje korisničkog iskustva posetilaca.

 

Koje tipove kolačića koristimo ?

Analitički kolačići: ovi kolačići nam pomažu da unapredimo naš vebsajt prikupljanjem i analizom podataka o njegovom korišćenju, odnosno o tome kako posetioci vrše interakciju sa vebsajtom. Oni pružaju informacije o broju posetilaca, učestalosti posete odeđene stranice, izvorima saobraćaja itd.

Funkcionalni kolačići: ovi kolačići pomažu u izvršavanju određenih funkcija, kao što je deljenje sadržaja vebsajta na društvenim mrežama, prikupljanje povratnih informacija i druge funkcije.

Kolačići za oglašavanje: ovi kolačići koriste se kako bi posetiocima pružili relevantne oglase, reklame i marketinške kampanje. Oni prate aktivnosti posetilaca na vebsajtovima i prikupljaju informacije za pružanje oglasa prilagođenih pojedinačnom korisniku.

Ostali kolačići: ovi, nekategorizovani kolačići su oni kolačići koji se analiziraju i još uvek nisu klasifikovani u određenu kategoriju. Oni omogućavaju da brojimo posete i izvore saobraćaja kako bismo mogli da analiziramo i poboljšamo performanse samog vebsajta i, samim tim, bolje ga prilagodimo potrebama posetilaca. Sve informacije koje ovi kolačići prikupljaju su anonimne.

Strogo-neophodni kolačići: ovi kolačići su neophodni i omogućavaju osnovne funkcionalnosti našeg vebsajta. Bez njih, naš vebsajt ne može pravilno da funkcioniše.

 

Kako možete kontrolisati upotrebu kolačića?

Ukoliko u nekom trenutku, kasnije, odlučite da promenite svoje preference kada je upotreba kolačića u pitanju, na dnu stranice postoji veza ka ovoj Politici, i klikom na istu ponovo ćete dobiti priliku da odaberete upotrebu kojih kolačića ćete dozvoliti ili zabraniti. To možete uraditi klikom na dugme „Podešavanja kolačića“ koje se nalazi na dnu ovog teksta.

Pored toga, različiti pretraživači omogućavaju različite metode za blokiranje i brisanje kolačića koje koriste vebsajtovi. U podešavanjima Vašeg pretraživača imate opciju da blokirate/izbrišete kolačiće. Da biste saznali više o tome kako da upravljate upotrebom kolačića, posetite www.wikipedia.org ili www.allaboutcookies.org.

Podešavanja kolačića